Főoldal  

Túra és programlehetőségek

Felsőszenterzsébet

2014. tavasztól őszigKezdődik a gombaszezon!

Helyszín: Az őrségi erdők, rétek

Páratlan kiránduló élmények a gombák szerelmeseinek!

Izgalmas gombaszedés és hangulatos esték várják Fogadónkban, az Őrség peremén! Ízlelje meg a vargánya és a fenyőalja gomba zamatát egy üveg remek borral kísérve, feledhetetlen élményt szerezve párjával, vagy családjával.

Friss információért hívja a 06-30-623-0980 telefonszámot!

Reggeli zsákmány 2014. július 14. Két szép vargánya - 2014. július 16.

Teríték és két szép vargánya az idei nyári termésből...

Gombaszedés? Kezdje nálunk! 

Csapadékban gazdag, helyenként szubalpin éghajlatunk gombával terített asztallá változtatja a környékbeli erdőket és mezőket. Tavasztól ősz végéig, a frissítő esőket követő napsütés hívogató érintése nyomán nagy mennyiségben jelennek meg ezek a csodálatosan szép és ízletes teremtmények.

Minden ilyen alkalom gazdag élményt kínál a gombaszedés felejthetetlen emlékével. Akik hódolnak e páratlan természetbarát szenvedélynek, teli kosárral és elégedetten térhetnek haza.

Hagyja otthon a gondokat pár napra és vesse bele magát a gombaszedés izgalmaiba az Őrség parányi falucskájában! Hozza el párját vagy egész családját egy olyan környezetbe, ahol friss levegő, aktív pihenés feledteti a hétköznapokat.

A sikeres gombászat eredménye

Kosarakban a bőséges termés

Vegetációs időben szinte bárhol és bármikor lehet gombát gyűjteni, legfeljebb a fajta, a mennyiség és a gombaszedésre fordított idő tekintetében mutatkozhat jelentős különbség a kedvezőbb és a kedvezőtlenebb időszakok között.

Az Őrségben a vargánya szedése régi hagyomány…

Már az Őrség első leírója, Nemesnépi Zakál György is így emlékezett: „A gombáknak minden egyes időben bősége van, legbecsesebb a vargánya, melyből igen jó levest készítenek.” Az itt élő ember étrendjének és megélhetésének mindig szerves része volt a gomba. A jól ismert termőhelyek titka sokszor nemzedékeken át, apáról fiúra öröklődött. A régi időkben a híres gombagyűjtők még pirkadat előtt elindultak, hogy senki ne eredhessen nyomukba és még véletlenül se lesse meg, honnan szedik a friss, ropogós kincset.

Vargányák a tavasz derekán

Szemet gyönyörködtető májusi páros

Folytassa Ön is e nemes tradíciót!

Persze, ma már nem veszik ennyire komolyan a jó termőterületek titkait az Őrségben, a természetet járó turisták és persze az Ön számára is bőven akad termés a nagy kiterjedésű erdőségekben.

Csaknem valamennyi hazai gombafajtát megtalálhatja: még egy rövid összegzés is kellően terjedelmes lenne, így ismerkedjen meg a legjellemzőbbekkel!

A vargánya a legkedveltebb e tájon, ne hagyja ki!

Ez a fajta annyira népszerű az Őrségben, hogy sokan mást egyáltalán nem is gyűjtenek. Több változatát is megtalálhatja: a régiek megkülönböztették a különféle gabonák érésekor, aratásakor szedhető fajtákat és számon tartották még a holdfázisok gombaérésre tett hatását is. A friss fogyasztás mellett szívesen szárították a vargányát, így télen is rendelkezésre állt. Íze kis mennyiségben is meghatározó, ezért a hagyományos őrségi gombaleves, a gombapörkölt és mártások mellett alkalmas számtalan más étel ízesítésére, változatossá tételére.

Ne felejtsen el azonban utána nézni a vargánya közeli rokonainak, a tinóruféléknek sem, amelyek bár nem annyira ismertek, de a vargányához hasonló a jellegük és íz világuk. Érdemes tehát a tinórukat is megkóstolnia, ha eljön hozzánk!

Vargánya és tinóru termés  Barnakalaposok a kosárban

Vargányák és a tinóru rokonok

Rókagomba, a pörköltje kihagyhatatlan!

Nyúlicának vagy nyúlgombának is nevezik ezt szép, mély sárga színű, fodros szegélyű fajtát, melynek példányai kisebb-nagyobb csoportokban tűnnek fel az erdőkben. A vargányák mellett a rókagomba is méltán közkedvelt az Őrségben, borsos, fűszeres íze meghatározó karakterű. Kisebb mérete miatt azonban ritkán szárítják tömegesen, noha jellemző zamatát száraz állapotban is igen jól lehet érezni. A belőle készült ételek felveszik a versenyt a vargányából készítettekkel, sőt, a pörköltje talán még ízletesebb.

Amikor a kondérban pörkölődő rókagomba ínycsiklandozó illatát érezni a Fogadó udvarán és a lenyugvó nap bearanyozza a felszálló füstgomolyagot, koronázza meg az alkonyat varázsát egy üveg kiváló borral! - Szerezzen csodás hangulatú estéket családjának vagy barátainak!

Szárad a rókagomba  Készül az ízletes pörkölt

Rókagomba: szárítva vagy éppen friss pörköltnekvaló

Fenyőalja gomba az ősz ajándéka - fedezze fel Ön is!

Az ősz derekától az első fagyokig terjedő időszak különleges termése a rizike, melyet az Őrségben fenyőalja gombának neveznek. Ezt a javarészt narancssárga, esztétikus megjelenésű fajtát a fenyvesek vagy fenyőligetek tövében szedhetik az erdőkben és a réteken egyaránt. Zamata fűszeres, aromájában egyértelműen felfedezheti a fenyvesek kellemes, jellegzetes illatvilágát. Ezt a gombát sajnos nem lehet jól tartósítani.

Kárpótlásként azonban a frissen szedett termésből serpenyőben vagy sütőben zsíron megsütve, fokhagymával, tejföllel vagy sajttal ízesítve páratlan, fejedelmi reggeli készíthető. Kóstolja meg Ön is, sohasem fogja elfelejteni!

A fenyőalja gomba fiatalon  Szép érett fenyőalja gombák  Rizike reggeli - zsíron, fokhagymával sütve

Fenyőalja gomba fiatalon és éretten valamint az egyedülálló ízű reggeli

Galambgomba, a kezdők kedvence…

Talán egy gomba sem terem olyan változatos színvilággal, mint a „galambica”. Kalapja a világosszürkétől a sárgás, fakózöld, galambszürke és lila árnyalatokon át egészen az élénk bordóig számtalan színű és tónusú lehet.

Az Őrségben nagy mennyiségben tenyésző fajta, amely szinte a teljes vegetációs időszakban szedhető. Talán éppen ezért sokan nem is tartják errefelé túlzottan sokra.  Ropogós húsának íze nem karakteres, ezen azonban a megfelelő fűszerezéssel sokat lehet javítani.

A galambica minden kezdő gombázó hálás gombafajtája, mert a legszárazabb időszakban is rábukkanhat az erdőkben.

Galambgomba  A kékkalapos galambica  Lila és dióízű pereszke

Galambicák és távolabbi rokonaik, a pereszkék

Őzlábgomba, amit nem fog eltéveszteni, főleg ősszel!

Tiszteletet parancsoló méretű gomba: kalapja akár 30 átmérőjűre is megnőhet. Nemcsak az erdőségekben, hanem az Őrség rétjein, legelőin is tömegesen megtalálhatja, leginkább a vénasszonyok nyarán, így a gyűjtése kellően szapora. Nem mondható különlegesnek a húsa, ám íze finom, a fiatal példányok akár nyersen is fogyaszthatók. Ha van elég tojás kéznél, alighanem a létező legnagyobb rántott gombafejeket készítheti el belőle.

Őzlábgombák a 'fenyüsben  Fiatal őzlábgomba

Őzlábgombák: a 'fenyüsben és végső soron a terítéken

Izgalmas, meghitt kirándulás vagy családi program, ami örök emlék marad!

Ha valaha is gondolt rá, hogy szívesen belefeledkezne egy vadregényes gombaszedés csendes nyugalmába, az Őrség kiváló terep erre. A nemes vargánya és gombatársai nagyra nőve várják, hogy kosarába kerülhessenek. Fogadónktól gyalogosan vagy kerékpárral elindulva felfedezhetik a környező mezők és erdők hangulatát, izgalmas gombszedő túrának örvendhetnek kettesben vagy kiváló családi program keretében.

Este pedig csábító illatokkal készülhetnek a gasztronómiai csodára. A vargányák és más gombák szedése után kellemesen elfáradva a nyári vagy kora őszi esték izzó parazsa mellett utánozhatatlan hangulat szerez örömöt. Biztosak vagyunk benne, hogy ha egyszer megízleli az őrségi gombapörköltet, viszontlátjuk még egymást...

Ne felejtse el, hogy a gombaszedés után érdemes hozzáértő szakembernek megmutatni a zsákmányt, mielőtt a konyhaasztalra kerülne.

Napi teríték a Tornácos régi lócáján

Napi teríték a Tornácos régi lócáján

 

Kérdése van? Küldje el most az üzenetét!

Érdeklődjön időben szabad szálláshelyeink felől! Üzenetére rövid időn belül válaszolunk!OTP SZÉP kártya hivatalos partner - www.otpszepkartya.hu
MKB SZÉP kártya elfogadóhely - www.mkbszepkartya.hu
K&H SZÉP kártya elfogadóhely - https://www.kh.hu/publish/kh/hu/mikrovallalkozas/szep_kartya.html
Túra- és programlehetőségek Felsőszenterzsébet