Főoldal  

Túra és programlehetőségek

Felsőszenterzsébet

2016. kora tavasztól késő őszigKezdődik a gombaszezon!

Helyszín: Az őrségi erdők, rétek

Páratlan kiránduló élmények a gombák szerelmeseinek!

Izgalmas gombaszedés és hangulatos esték várják Fogadónkban, az Őrség egy csendes zugában! Ízlelje meg a vargánya vagy a fenyőalja gomba zamatát egy üveg remek borral kísérve, feledhetetlen élményt szerezve párjával, vagy családjával.

Gombaszedés? Kezdje nálunk! 

Miért érdemes Fogadónkba jönni egy emlékezetes gombaszedésre?

- Csapadékban gazdag, szubalpin éghajlatunk tavasztól ősz végéig gombával terített asztallá változtatja a környékbeli erdőket és mezőket. A frissítő esőket követő napsütés hívogató érintése nyomán nagy mennyiségben jelennek meg ezek a csodálatosan szép és ízletes teremtmények.

- Kényelmes, igényesen berendezett szálláshelyeket biztosítunk a gombaszedők számára az Őrség legkisebb falujának pihentető nyugalmában.

- A gombákkal ismerkedő szállóvendégeink részére gombagyűjtő túrákat szervezünk. Gomba szakellenőri képesítésünk révén a vendégeink által szedett gombát díjmentesen átvizsgáljuk.

- Minden alkalom gazdag élményt kínál a gombaszedés felejthetetlen emlékével. Akik hódolnak e páratlan természetbarát szenvedélynek, teli kosárral és elégedetten térhetnek haza.

A sikeres gombászat eredménye Vargánya és tinóru termés

Eredményes gombaszedés után

Vegetációs időben szinte bárhol és bármikor lehet gombát gyűjteni, legfeljebb a fajta, a mennyiség és a gombaszedésre fordított idő tekintetében mutatkozhat különbség a kedvező és a kevésbé kedvező időszakok között.

Hagyja otthon a gondokat pár napra és vesse bele magát a gombaszedés izgalmaiba az Őrség parányi falucskájában! Hozza el párját vagy egész családját egy olyan környezetbe, ahol friss levegő, aktív pihenés feledteti a hétköznapokat.

Teríték a Tornácon, az eredményes gombászokkal - 2014. szeptember 4.  Szép vargányák és többféle tinóru - 2014. augusztus 28.

2014 őszén: terítéken a bőséges és friss termés

Az Őrségben a vargánya szedése régi hagyomány…

Már az Őrség első leírója, Nemesnépi Zakál György is így emlékezett: „A gombáknak minden egyes időben bősége van, legbecsesebb a vargánya, melyből igen jó levest készítenek.” Az itt élő ember étrendjének és megélhetésének mindig szerves része volt a gomba. A jól ismert termőhelyek titka sokszor nemzedékeken át, apáról fiúra öröklődött. A régi időkben a híres gombagyűjtők még pirkadat előtt elindultak, hogy senki ne eredhessen nyomukba és még véletlenül se lesse meg, honnan szedik a friss, ropogós kincset.

 Vargányák a tavasz derekán Vargánya - 2014. augusztus 28.

Szemet gyönyörködtető májusi páros és egy igazi nyári vargánya

Folytassa Ön is e nemes tradíciót!

Persze, ma már nem veszik ennyire komolyan a jó termőterületek titkait az Őrségben, a természetet járó turisták és persze az Ön számára is bőven akad termés a nagy kiterjedésű erdőségekben.

Csaknem valamennyi hazai gombafajtát megtalálhatja: még egy rövid összegzés is kellően terjedelmes lenne, így ismerkedjen meg a legjellemzőbbekkel!

A vargánya, a legkedveltebb e tájon - ne hagyja ki!

Ez a fajta annyira népszerű az Őrségben, hogy sokan mást egyáltalán nem is gyűjtenek. Több változatát is megtalálhatja: a régiek megkülönböztették a különféle gabonák érésekor, aratásakor szedhető fajtákat és számon tartották még a holdfázisok gombaérésre tett hatását is. A friss fogyasztás mellett szívesen szárították a vargányát, így télen is rendelkezésre állt. Íze kis mennyiségben is meghatározó, ezért a hagyományos őrségi gombaleves, a gombapörkölt és mártások mellett alkalmas számtalan más étel ízesítésére, változatossá tételére.

Ne felejtsen el azonban utána nézni a vargánya közeli rokonainak, a tinóruféléknek sem, amelyek bár nem annyira ismertek, de a vargányához hasonló a jellegük és íz világuk. Érdemes tehát a tinórukat is megkóstolnia, ha eljön hozzánk!

 Arany tinóru - 2014 Két szép vargánya 2014-ből Barna érdestinóru - 2014

Vargányák és az ugyancsak ízletes tinóru rokonok

Rókagomba, pörköltje sokáig emlékezetes marad!

Nyúlicának vagy nyúlgombának is nevezik ezt szép, mély sárga színű, fodros szegélyű fajtát, melynek példányai kisebb-nagyobb csoportokban tűnnek fel az erdőkben. A vargányák mellett a rókagomba is méltán közkedvelt az Őrségben, borsos, fűszeres íze meghatározó karakterű. Kisebb mérete miatt azonban ritkán szárítják tömegesen, noha jellemző zamatát száraz állapotban is igen jól lehet érezni. A belőle készült ételek felveszik a versenyt a vargányából készítettekkel, sőt, a pörköltje talán még ízletesebb.

Amikor a kondérban pörkölődő rókagomba ínycsiklandozó illatát érezni a Fogadó udvarán és a lenyugvó nap bearanyozza a felszálló füstgomolyagot, koronázza meg az alkonyat varázsát egy üveg kiváló borral! - Szerezzen csodás hangulatú estéket családjának vagy barátainak!

Rókagomba - 2014 Szárad a rókagomba  Készül az ízletes pörkölt

Rókagomba: frissen szedve, szárítva vagy éppen pörköltnek készülőben

Fenyőalja gomba, az ősz ajándéka - fedezze fel Ön is!

Az ősz derekától az első fagyokig terjedő időszak különleges termése a rizike, melyet az Őrségben fenyőalja gombának neveznek. Ezt a javarészt narancssárga, esztétikus megjelenésű fajtát a fenyvesek vagy fenyőligetek tövében szedhetik az erdőkben és a réteken egyaránt. Zamata fűszeres, aromájában egyértelműen felfedezheti a fenyvesek kellemes, jellegzetes illatvilágát. Ezt a gombát sajnos nem lehet jól tartósítani.

Kárpótlásként azonban a frissen szedett termésből serpenyőben vagy sütőben zsíron megsütve, fokhagymával, tejföllel vagy sajttal ízesítve páratlan, fejedelmi reggeli készíthető. Kóstolja meg Ön is, sohasem fogja elfelejteni!

A fenyőalja gomba fiatalon  Szép érett fenyőalja gombák  Rizike reggeli - zsíron, fokhagymával sütve

Fenyőalja gomba fiatalon és éretten valamint az egyedülálló ízű reggeli

Galambgomba, a kezdők kedvence…

Talán egy gomba sem terem olyan változatos színvilággal, mint a „galambica”. Kalapja a világosszürkétől a sárgás, fakózöld, galambszürke és lila árnyalatokon át egészen az élénk bordóig számtalan színű és tónusú lehet.

Az Őrségben nagy mennyiségben tenyésző fajta, amely szinte a teljes vegetációs időszakban szedhető. Talán éppen ezért sokan nem is tartják errefelé túlzottan sokra.  Ropogós húsának íze nem karakteres, ezen azonban a megfelelő fűszerezéssel sokat lehet javítani.

A galambica minden kezdő gombázó hálás gombafajtája, mert a legszárazabb időszakban is rábukkanhat az erdőkben.

Galambgomba  Kékhátú galambgomba - 2014  Lila és dióízű pereszke

Galambicák és távolabbi rokonaik, a pereszkék

Nagy őzlábgomba, melyet biztosan nem fog eltéveszteni!

Tiszteletet parancsoló méretű gomba: kalapja akár 30 átmérőjűre is megnőhet. Nemcsak az erdőségekben, hanem az Őrség rétjein, legelőin is tömegesen megtalálhatja, leginkább a vénasszonyok nyarán, így a gyűjtése kellően szapora. Nem mondható különlegesnek a húsa, ám íze finom, a fiatal példányok akár nyersen is fogyaszthatók. Ha van elég tojás kéznél, alighanem a létező legnagyobb rántott gombafejeket készítheti el belőle.

Egy szép, méretes őzlábgomba - 2014 Őzlábgombák a 'fenyüsben  Fiatal őzlábgomba

Őzlábgombák: a 'fenyüsben és egy fiatal példány a terítéken

Izgalmas, meghitt kirándulás vagy családi program, ami örök emlék marad!

Ha valaha is gondolt rá, hogy szívesen belefeledkezne egy vadregényes gombaszedés csendes nyugalmába, az Őrség e rejtett szeglete kiváló terep erre. A nemes vargánya és gombatársai nagyra nőve várják, hogy kosarába kerülhessenek, és számos más érdekes faj megismerésére is lehetőség nyílik. Fogadónktól gyalogosan vagy kerékpárral elindulva felfedezhetik a környező mezők és erdők hangulatát, izgalmas gombszedő túrának örvendhetnek kettesben vagy kiváló családi program keretében.

Sötét trombitagomba Lila pénzecskegomba Júdásfül gomba

Sötét trombitagomba, lila pénzecskegomba és júdásfül gomba

Pikkelyes pöfeteg Bimbós pöfeteg Mezei szegfűgomba

A rétek, mezők termései: bimbós és pikkelyes pöfeteg, mezei szegfűgomba

Tövisalja gomba Kerti tintagomba

Amit akár a Fogadó mellett is lehet szedni a reggeli rántottához:

'Szilvafaalja gomba és kerti tintagomba

Este pedig csábító illatokkal készülhetnek a gasztronómiai csodára. A vargányák és más gombák szedése után kellemesen elfáradva a nyári vagy kora őszi esték izzó parazsa mellett utánozhatatlan hangulat szerez örömöt. Biztosak vagyunk benne, hogy ha egyszer megízleli az őrségi gombapörköltet, viszontlátjuk még egymást...

Aki nem gyakorlott gombázó, semmiképpen ne felejtse el a gombaszedés után hozzáértő szakembernek megmutatni a zsákmányt, mielőtt a konyhaasztalra kerülne.

Teríték a lócán Teríték a tornácpárkányon

Napi teríték a Tornácos régi lócáján és a párkányon...

 

Megismerné az Őrség gombavilágát? Legyen a vendégünk!

Díjmentes gombavizsgálatot biztosítunk, gombaszedő túrákat szervezünk szállóvendégeink részére. Örömmel vesszük a következő űrlap kitöltésével küldött üzenetét, melyre hamarosan választ adunk!OTP SZÉP kártya hivatalos partner - www.otpszepkartya.hu
MKB SZÉP kártya elfogadóhely - www.mkbszepkartya.hu
K&H SZÉP kártya elfogadóhely - https://www.kh.hu/publish/kh/hu/mikrovallalkozas/szep_kartya.html
Túra- és programlehetőségek Felsőszenterzsébet