• Élményteli kirándulás Alsólendvára

    egy hangulatos városka, szép műemlékekkel és kitűnő fagylalttal a határ túloldalán

Szép élményekben gazdag kirándulás közvetlenül a szlovén határ mellé: Alsólendva, a parányi város igazi békebeli hangulatával és érdekes látnivalóival marad emlékezetes a kíváncsi vándorok számára…

Talán egyik irányból sem tudnánk Alsólendva felé úgy megközelíteni, hogy ne tűnjön fel a szőlők ölelésében a Bánffy-vár piros manzárdetetős, jellegzetes épülettömbje, amely a hegyből markánsan kiemelkedő arányos homlokzatát – mint egyféle őrző tekintetét – emeli a városra…

Az írások szerint már 1192-ben vár állt ezen a kitűnő kilátást biztosító, ám nehezen megközelíthető, így jól védhető helyen. A 17. század közepéig a Bánffy család birtokolta, majd egészen 1945-ig az Eszterházyak tulajdonában volt. Mai arculatát a 17-18. század fordulóján kapta meg,

Ekkori nagy volumenű átépítése során L alakú alaprajzával a hagyományok szerint I. Lipót császárnak kívántak tisztelegni. A 19. században jelentős mértékben átépítették belsejét, a karakteres manzárdtető-szerkezetet is ekkor alakították ki.

A várban 1973-ban kapott helyet a Galéria-Múzeum. A régészeti és a történelmi tárlaton kívül a szép hetési szőtteseket bemutató állandó néprajzi kiállítást és a híres alsólendvai művésznek, a budapesti Millenniumi emlékmű szobrait megalkotó Zala Györgynek emlékszobáját is megtekinthetjük. Az emeleti termekből pedig Alsólendva városra és a Lendva-patak völgyére nyíló megkapó panorámában gyönyörködhetünk.

A várból meredeken lejtő, kanyargós úton gyalogszerrel is gyorsan Alsólendva főutcájára érünk. A hegy felőli oldalon egyemeletes, színesen változó homlokzatok, szabályosra nyírt fasor, kellemes árnyékoló alatt hűsölésre csábító fagylaltozók és kávézók. A Monarchia békebeli hangulatát idéző környezet a századforduló stílusjegyeit viselő meghatározó épületekkel: a régi polgári iskolával, a Magyar Nemzeti Művelődési Intézetet magában foglaló Bánffy központtal és a hajdani Korona szállóból kialakított Városházával. Érdemes kicsit elidőzni: a kávé és a fagylalt is kiváló a frissítő szellő által átjárt árnyékos térben…

A főutca vonulatát felező Szent-Katalin plébániatemplom jellegzetes barokk homlokzatát az előreugró párkányokkal elválasztott, kettős hagymakupolával fedett torony uralja, mely a város számos részéből a várhoz hasonlóan jól látható. A templom 1749 és 1751 között épült mostani formájára, eredeti belső barokk freskói azonban sajnos elpusztultak. A díszes főoltár Alexandriai Szent-Katalint ábrázoló képe Felix Barazutti itáliai mester alkotása 1800-ból. Az apszis alatti sírboltban az Eszterházy család egyes hölgytagjai nyugszanak. A templom melletti szépen gondozott parkban sorakozó szobrok közül Szent-István nemrég felavatott szép bronzszobra érdemel említést.

Alsólendva, kávézó

Rövid séta után a Zala György téren impozáns létesítmény ragadja meg figyelmünket. A Színház- és Hangversenyterem fehér falaival, különös formájú tornyaival, ívelt kupolájú tetőszerkezetével 2004-ben készült el Makovecz Imre tervei alapján. Mint az organikus építészet jól ismert hazai képviselőjének sok alkotása, ez az épület is megosztja a látogatók tetszését, ám tagadhatatlan, hogy formavilágával, megjelenésével azonnal az érdeklődés középpontjába kerül. Részleteibe az építész beleszőtte a térség történelmét és mitológiáját, különleges a keleti homlokzaton kialakított jellegzetes magyar falukép térbeli megjelenítése.

A belső térben a tekintetet magával ragadja a hófehér falak, a márvány burkolatok és a jól látható, szépen munkált fa tartószerkezeti elemek harmóniája. Hangulatos a színházterem és az előcsarnok közötti falfelületen kiépített kisvárosi utcakép az egyemeletes házak valósághű kapuival, ablakaival, oromzataival, kandelábereivel.

Ha szerencsések vagyunk, betekinthetünk a kiváló akusztikájú 444 férőhelyes színházterembe is. A régió talán legjelentősebb kulturális központjában évente száznál is több magyar és szlovén nyelvű rendezvényt tartanak, melyek a két nép valóban baráti kapcsolatát szemléltetik.

Az Alsólendva körüli hegyvonulat jól ismert szőlőtermő vidék, ezért nem fogjuk megbánni, ha városi sétánkat egy kis hegyi kirándulással kiegészítjük. A gondosan művelt szőlőskertek között meredeken felfelé kanyargó út helyenként csodaszép kilátással ajándékoz meg bennünket. A szőlők által körülvett Szentháromság kápolnát egy korábbi katonai erődítmény helyén emelték 1728-ban a törökellenes harcok hőseinek tiszteletére. A családias hangulatú kis poharazókban pedig a portya zárásaként megízlelhetjük a Lendvahegyen termelt kellemes aromavilágú borokat!

Ajánlás:

Akár egész napot betöltő kerékpáros túra keretében is felkereshetjük a várost. Kellemes kerekezés, nagyobbrészt sík terepen, a távolság mindössze 25 kilométer. A várhoz és a szőlőhegyre vezető tekintélyes emelkedők leküzdésére azonban inkább a gyalogos megközelítést javasoljuk.

Küldje el... kérdését, üzenetét! Hamarosan választ küldünk Önnek!
FANTASZTIKUS TÚRAÚTVONAL
AZ ŐRSÉG SZÍVÉBEN
A túrázás IGAZI szerelmeseinek!
Ön is közéjük tartozik? Ha igen, kérje és megosztjuk Önnel!
Vendégünkként pedig meghívjuk egy hamisítatlan őrségi sajttálra!
Adatai biztonságban vannak, nem adjuk ki őket, később akár törölheti azokat.