• Élményteli kirándulás Alsólendvára

    egy hangulatos városka, szép műemlékekkel és kitűnő fagylalttal a határ túloldalán

Szép élményekben gazdag kirándulás közvetlenül a szlovén határ mellé: Alsólendva, a parányi város igazi békebeli hangulatával és érdekes látnivalóival marad emlékezetes a kíváncsi vándorok számára…

Talán egyik irányból sem tudnánk Alsólendva felé úgy megközelíteni, hogy ne tűnjön fel a szőlők ölelésében a Bánffy-vár piros manzárdetetős, jellegzetes épülettömbje, amely a hegyből markánsan kiemelkedő arányos homlokzatát – mint egyféle őrző tekintetét – emeli a városra…

Az írások szerint már 1192-ben vár állt ezen a kitűnő kilátást biztosító, ám nehezen megközelíthető, így jól védhető helyen. A 17. század közepéig a Bánffy család birtokolta, majd egészen 1945-ig az Eszterházyak tulajdonában volt. Mai arculatát a 17-18. század fordulóján kapta meg,

Ekkori nagy volumenű átépítése során L alakú alaprajzával a hagyományok szerint I. Lipót császárnak kívántak tisztelegni. A 19. században jelentős mértékben átépítették belsejét, a karakteres manzárdtető-szerkezetet is ekkor alakították ki.

A várban 1973-ban kapott helyet a Galéria-Múzeum. A régészeti és a történelmi tárlaton kívül a szép hetési szőtteseket bemutató állandó néprajzi kiállítást és a híres alsólendvai művésznek, a budapesti Millenniumi emlékmű szobrait megalkotó Zala Györgynek emlékszobáját is megtekinthetjük. Az emeleti termekből pedig Alsólendva városra és a Lendva-patak völgyére nyíló megkapó panorámában gyönyörködhetünk.

A várból meredeken lejtő, kanyargós úton gyalogszerrel is gyorsan Alsólendva főutcájára érünk. A hegy felőli oldalon egyemeletes, színesen változó homlokzatok, szabályosra nyírt fasor, kellemes árnyékoló alatt hűsölésre csábító fagylaltozók és kávézók. A Monarchia békebeli hangulatát idéző környezet a századforduló stílusjegyeit viselő meghatározó épületekkel: a régi polgári iskolával, a Magyar Nemzeti Művelődési Intézetet magában foglaló Bánffy központtal és a hajdani Korona szállóból kialakított Városházával. Érdemes kicsit elidőzni: a kávé és a fagylalt is kiváló a frissítő szellő által átjárt árnyékos térben…

A főutca vonulatát felező Szent-Katalin plébániatemplom jellegzetes barokk homlokzatát az előreugró párkányokkal elválasztott, kettős hagymakupolával fedett torony uralja, mely a város számos részéből a várhoz hasonlóan jól látható. A templom 1749 és 1751 között épült mostani formájára, eredeti belső barokk freskói azonban sajnos elpusztultak. A díszes főoltár Alexandriai Szent-Katalint ábrázoló képe Felix Barazutti itáliai mester alkotása 1800-ból. Az apszis alatti sírboltban az Eszterházy család egyes hölgytagjai nyugszanak. A templom melletti szépen gondozott parkban sorakozó szobrok közül Szent-István nemrég felavatott szép bronzszobra érdemel említést.

Alsólendva, kávézó

Rövid séta után a Zala György téren impozáns létesítmény ragadja meg figyelmünket. A Színház- és Hangversenyterem fehér falaival, különös formájú tornyaival, ívelt kupolájú tetőszerkezetével 2004-ben készült el Makovecz Imre tervei alapján. Mint az organikus építészet jól ismert hazai képviselőjének sok alkotása, ez az épület is megosztja a látogatók tetszését, ám tagadhatatlan, hogy formavilágával, megjelenésével azonnal az érdeklődés középpontjába kerül. Részleteibe az építész beleszőtte a térség történelmét és mitológiáját, különleges a keleti homlokzaton kialakított jellegzetes magyar falukép térbeli megjelenítése.

A belső térben a tekintetet magával ragadja a hófehér falak, a márvány burkolatok és a jól látható, szépen munkált fa tartószerkezeti elemek harmóniája. Hangulatos a színházterem és az előcsarnok közötti falfelületen kiépített kisvárosi utcakép az egyemeletes házak valósághű kapuival, ablakaival, oromzataival, kandelábereivel.

Ha szerencsések vagyunk, betekinthetünk a kiváló akusztikájú 444 férőhelyes színházterembe is. A régió talán legjelentősebb kulturális központjában évente száznál is több magyar és szlovén nyelvű rendezvényt tartanak, melyek a két nép valóban baráti kapcsolatát szemléltetik.

Az Alsólendva körüli hegyvonulat jól ismert szőlőtermő vidék, ezért nem fogjuk megbánni, ha városi sétánkat egy kis hegyi kirándulással kiegészítjük. A gondosan művelt szőlőskertek között meredeken felfelé kanyargó út helyenként csodaszép kilátással ajándékoz meg bennünket. A szőlők által körülvett Szentháromság kápolnát egy korábbi katonai erődítmény helyén emelték 1728-ban a törökellenes harcok hőseinek tiszteletére. A családias hangulatú kis poharazókban pedig a portya zárásaként megízlelhetjük a Lendvahegyen termelt kellemes aromavilágú borokat!

Ajánlás:

Akár egész napot betöltő kerékpáros túra keretében is felkereshetjük a várost. Kellemes kerekezés, nagyobbrészt sík terepen, a távolság mindössze 25 kilométer. A várhoz és a szőlőhegyre vezető tekintélyes emelkedők leküzdésére azonban inkább a gyalogos megközelítést javasoljuk.

Küldje el üzenetét, kérdését!

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
FANTASZTIKUS TÚRAÚTVONAL
AZ ŐRSÉG SZÍVÉBEN
A túrázás IGAZI szerelmeseinek!
Ön is közéjük tartozik? Ha igen, kérje és megosztjuk Önnel!
Vendégünkként pedig meghívjuk egy hamisítatlan őrségi sajttálra!
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat (GDPR)
Beleegyezek, hogy a üzenetet küldjenek nekem (GDPR)
FANTASZTIKUS TÚRAÚTVONAL
AZ ŐRSÉG SZÍVÉBEN
A túrázás IGAZI szerelmeseinek!
Ön is közéjük tartozik? Ha igen, kérje és megosztjuk Önnel!
Vendégünkként pedig meghívjuk egy hamisítatlan őrségi sajttálra!
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat