• Húsvét az Őrségben és Göcsejben

Húsvét Őrségben: Merítsen erőt a téli álmából felébredő természet csodálatos megújulásából,
és élje át a tavasz legnagyobb ünnepét a régi népszokások szerint!

A húsvét Őrségben remek alkalom a természet szépségeinek felkereséséhez. Felsőszenterzsébeten közel lesz a programokhoz és a természethez egyszerre. A Húsvét számtalan szálon kapcsolódik a természet újjászületéséhez. Az emlékezetes tavaszi napokhoz kötődő népszokások a keresztény ünnep rítusaival párhuzamosan a falu közösségének szokásaiként maradtak fenn. Napjainkban ugyan már nem vonszolják ki a leányokat egy vödörnyi friss kútvíz vagy a közeli patakban való megfürdetés általi megtisztuláshoz, ám a locsolásnak a víz tisztító, megújító erejébe vetett régi hitben gyökerező szokása ma is él.

Egy másik vélekedés a termékenység ünnepeként tartja számon a Húsvétot. A locsolkodás az öntözést jelképezi, mely a bő termést hivatott elősegíteni; a hímes tojás és a nyúl pedig a szaporulatot, az élet tovább örökítését hordozza magában. Akárhogyan is nézzük azonban, a Húsvét mindenképpen a tél végét, a zord napok elmúlását és a természet újjáébredését jelzi. A húsvét Őrségben kiváló alkalom, hogy legyűrje a tavaszi fáradságot és új energiákkal töltődjön a megújuló természethez hasonlóan.

Húsvét Őrségben, látnivalók és rendezvények, amelyek elbűvölik az egész családot!

Az őrvidéki szerek legeredetibb helyszínén, a Pityerszeren hangulatos húsvéti programmal készülnek az ünnephez kötődő népszokások felelevenítésére és hagyományőrző vidám műsorok bemutatására hangsúlyt helyezve.

Húsvét szombatján délelőtt hagyományosan a helyi termékek vására, hőkkön sült perec készítés, húsvéti játszóház, szekerezés majd délután húsvéti tojáskeresés várja a hagyományok iránt fogékony érdeklődőket az Őrségi Népi Műemlék együttes területén. De lehetőség adódik a szerek tavaszi világának megismerésére is a „húsvétváró túra” révén.

Az Őrséget járva a változatos tavaszi köntösben pompázó fák és bokrok, a mezők ezerszínű virágai a természet látványos megújulását hirdetik. A Kerka völgyében, a Felsőszenterzsébet melletti réteken ilyenkor nyílik különleges, védett virágunk a kockás liliom. Érdemes tehát gyalogosan vagy kerékpárral felkerekedni és friss, langyosan simogató tavaszi levegőn az őrségi táj csodás újjászületésének részesévé válni.

A Húsvét az egyik legjelentősebb keresztény ünnep, így jeles alkalom az Őrség szakrális emlékeinek felkeresésére. A veleméri Szentháromság római katolikus templom bensőséges hangulata a csaknem eredeti állapotban megmaradt középkori Aquila freskókkal szinte azonnal rabul ejti a látogatót. A román stílusban emelt, majd a gótika jegyében átalakított Szent Péter templom Őriszentpéteren szabadon tekinthető meg a karzatról. A méretes belső teréről és szemet gyönyörködtető festett kazettás mennyezetéről ismert 1787-ben épített barokk stílusú szentgyörgyvölgyi református templom is naponta látogatható.

Vendégházunkban pedig a kényelmes szálláson kívül a böjti időszak elteltével kedves vendégeink házi sonkánkat, sajtjainkat és pálinkánkat is megkóstolhatják!

Küldje el üzenetét, kérdését!

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
FANTASZTIKUS TÚRAÚTVONAL
AZ ŐRSÉG SZÍVÉBEN
A túrázás IGAZI szerelmeseinek!
Ön is közéjük tartozik? Ha igen, kérje és megosztjuk Önnel!
Vendégünkként pedig meghívjuk egy hamisítatlan őrségi sajttálra!
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat (GDPR)
Beleegyezek, hogy a üzenetet küldjenek nekem (GDPR)
FANTASZTIKUS TÚRAÚTVONAL
AZ ŐRSÉG SZÍVÉBEN
A túrázás IGAZI szerelmeseinek!
Ön is közéjük tartozik? Ha igen, kérje és megosztjuk Önnel!
Vendégünkként pedig meghívjuk egy hamisítatlan őrségi sajttálra!
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat