• Húsvét az Őrségben és Göcsejben

Húsvét Őrségben: Merítsen erőt a téli álmából felébredő természet csodálatos megújulásából,
és élje át a tavasz legnagyobb ünnepét a régi népszokások szerint!

A húsvét Őrségben remek alkalom a természet szépségeinek felkereséséhez. Felsőszenterzsébeten közel lesz a programokhoz és a természethez egyszerre. A Húsvét számtalan szálon kapcsolódik a természet újjászületéséhez. Az emlékezetes tavaszi napokhoz kötődő népszokások a keresztény ünnep rítusaival párhuzamosan a falu közösségének szokásaiként maradtak fenn. Napjainkban ugyan már nem vonszolják ki a leányokat egy vödörnyi friss kútvíz vagy a közeli patakban való megfürdetés általi megtisztuláshoz, ám a locsolásnak a víz tisztító, megújító erejébe vetett régi hitben gyökerező szokása ma is él.

Egy másik vélekedés a termékenység ünnepeként tartja számon a Húsvétot. A locsolkodás az öntözést jelképezi, mely a bő termést hivatott elősegíteni; a hímes tojás és a nyúl pedig a szaporulatot, az élet tovább örökítését hordozza magában. Akárhogyan is nézzük azonban, a Húsvét mindenképpen a tél végét, a zord napok elmúlását és a természet újjáébredését jelzi. A húsvét Őrségben kiváló alkalom, hogy legyűrje a tavaszi fáradságot és új energiákkal töltődjön a megújuló természethez hasonlóan.

Húsvét Őrségben, látnivalók és rendezvények, amelyek elbűvölik az egész családot!

Az őrvidéki szerek legeredetibb helyszínén, a Pityerszeren hangulatos húsvéti programmal készülnek az ünnephez kötődő népszokások felelevenítésére és hagyományőrző vidám műsorok bemutatására hangsúlyt helyezve.

Húsvét szombatján délelőtt hagyományosan a helyi termékek vására, hőkkön sült perec készítés, húsvéti játszóház, szekerezés majd délután húsvéti tojáskeresés várja a hagyományok iránt fogékony érdeklődőket az Őrségi Népi Műemlék együttes területén. De lehetőség adódik a szerek tavaszi világának megismerésére is a „húsvétváró túra” révén.

Az Őrséget járva a változatos tavaszi köntösben pompázó fák és bokrok, a mezők ezerszínű virágai a természet látványos megújulását hirdetik. A Kerka völgyében, a Felsőszenterzsébet melletti réteken ilyenkor nyílik különleges, védett virágunk a kockás liliom. Érdemes tehát gyalogosan vagy kerékpárral felkerekedni és friss, langyosan simogató tavaszi levegőn az őrségi táj csodás újjászületésének részesévé válni.

A Húsvét az egyik legjelentősebb keresztény ünnep, így jeles alkalom az Őrség szakrális emlékeinek felkeresésére. A veleméri Szentháromság római katolikus templom bensőséges hangulata a csaknem eredeti állapotban megmaradt középkori Aquila freskókkal szinte azonnal rabul ejti a látogatót. A román stílusban emelt, majd a gótika jegyében átalakított Szent Péter templom Őriszentpéteren szabadon tekinthető meg a karzatról. A méretes belső teréről és szemet gyönyörködtető festett kazettás mennyezetéről ismert 1787-ben épített barokk stílusú szentgyörgyvölgyi református templom is naponta látogatható.

Vendégházunkban pedig a kényelmes szálláson kívül a böjti időszak elteltével kedves vendégeink házi sonkánkat, sajtjainkat és pálinkánkat is megkóstolhatják!

szállás, őrség, tornácos fogadó

Küldje el... kérdését, üzenetét! Hamarosan választ küldünk Önnek!

Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.

Adatkezelési tájékoztató megtekintése

FANTASZTIKUS TÚRAÚTVONAL
AZ ŐRSÉG SZÍVÉBEN
A túrázás IGAZI szerelmeseinek!
Ön is közéjük tartozik? Ha igen, kérje és megosztjuk Önnel!
Vendégünkként pedig meghívjuk egy hamisítatlan őrségi sajttálra!
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat (GDPR)
Beleegyezek, hogy a üzenetet küldjenek nekem (GDPR)
FANTASZTIKUS TÚRAÚTVONAL
AZ ŐRSÉG SZÍVÉBEN
A túrázás IGAZI szerelmeseinek!
Ön is közéjük tartozik? Ha igen, kérje és megosztjuk Önnel!
Vendégünkként pedig meghívjuk egy hamisítatlan őrségi sajttálra!
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat