• Szlovéniai szomszédolás, látnivalók és borok

Kerékpártúra Szlovénia szomszédos vendégszerető falvaiba

Ez a túra élményekkel teli pillanatfelvétel a Muravidék határ közeli falvairól, kiváló minőségű utakon, gondozott földek, gyönyörű erdők mentén. Helyenként meredek kaptatók és sebes gurulásra alkalmas lejtők. A látnivalók? Szlovénia talán legszebb, román kori kis körtemploma, a csodálatos Bakónaki-tó és környezete; a vége felé pedig „kerékpárosokhoz illő mértékletes borkóstolás”. Kár kihagyni…

A szállásról Szentgyörgyvölgy, Velemér, majd Gödörháza érintésével bő félóra alatt érhető el Magyarszombatfa. A fazekas településen való áthaladás után balra fordulunk, majd egy rendes emelkedő végén álló, ma már néptelen határállomáson átlépve tárul fel a Muravidék kapuja.

A kerékpártúra Szlovénia irányába időnkénti tekeréssel folytatódik, kényelmesen gurulhatunk az első faluig. Pártosfalva a Rátka-patak völgyében fekszik, korábban a Prosznyákfalva néven a Prosznyák család ősi birtokának számított, de a 19. századtól többször is birtokost cserélt. Egy 1840-ben épül romos kastély kivételével nem sok régi látnivalóval büszkélkedhet. Az utat a községen át egyenesen folytatva meredek kaptató után hűsítő erdősáv következik, majd ismét kellemes gurulás a Kebele-patak völgyébe egészen Nagytótlakig.

A falu legnevezetesebb emléke a parányi Szent Miklós körtemplom, a Rotunda, mely a hagyományok szerint egy jelentős középkori kolostor együttes maradványa. A 13. század első felében épült fehér falú, fazsindelyes tetejű templom nemcsak megkapó formája és arányai, hanem freskói miatt is különleges. Első falfestményei – melyek közül a Háromkirályok menetelése című festménycsoport maradt fenn – 1300 körül készülhettek. A többi freskó, így a kupola képei csaknem egy évszázaddal későbbiek. A település szélén jól elkülönülten álló kicsiny templom és harangláb környezetében igazi élmény megpihenni.  A templom történetét magyar nyelven is olvasható tábla mutatja be. A freskók 1,50 € ellenében nézhetők meg, jegyet a templomhoz vezető út melletti információs irodában lehet vásárolni.

Nagytótlaktól ismét hegynek kapaszkodunk fel az elágazásig, ahol a táblánál déli irányba, Csekefa és Szécsiszentlászló felé fordulunk. A dombtetőről igen kellemes, többé-kevésbé lejtős úton haladunk át mind a két, többségében magyarlakta településen. Szécsiszentlászló végén a „Bukovnjisko jezero” feliratú táblát követjük jobbra, majd néhány kilométer után Bakónak község előtt balra fordulunk.

A fák hűs árnyékában, murvás úton való rövid kerekezés után jobb oldalról bukkan ki a lombok közül a Bakónaki-tó. A 4,5 hektárnyi vízfelület a Bakónaki-patakduzzasztásával keletkezett. Jól ismert horgászvíz, de nyugodt, szép környezete miatt a kirándulók körében is népszerű pihenőhely.

A víztől délnyugati irányban mintegy fél kilométer átmérőjű területen a földenergia jótékony hatását fedezték fel, így a leírás szerint 26 különböző energia pont közelében a különféle szervek, testtájékok betegségeire, működésének javítására találhatnak gyógyírt az ide látogatók. A környezet minden kétséget kizáróan már önmagában véve is szemet, lelket gyönyörködtető: eleven, magas bükkfák; üde tiszta levegő, a lombkoronák közé rejtőző tornyú Szent Vid kápolna.  A kápolna alatt az enyhén vasas Szent Vid forrás vize csillapítja a szomjat: kerékpárosoknak valódi ajándék a hűs forrásvíz, melyre a kulacsok felmelegedett tartalmát ki lehet cserélni!

A kápolnától nyugati irányban, jól látható, de kissé emelkedő földúton hagyjuk el az erdőt és kisvártatva egészen más világba csöppenünk. Tagadhatatlan, hogy a szőlőhegyeket különleges hangulat övezi, ami talán a legősibb kedvteremtő nedű évszázadokat, évezredeket átfogó múltjából, kultúrájából fakad. Itt, a strehovci hegyen sincsen másképp: a patakvölgyre néző meredek domboldalakon lefutó napsütötte szőlősorok, csodálatos rendben, tisztán, gondozottan. A számtalan pince és tapasztott boronafalas présház közül nem egyben már száz vagy kétszáz évvel ezelőtt is készítettek bort. Az Urisk borház épület együttese a legszebb: eredeti módon berendezett boltozatos pince, kézzel faragott régi prés, pallótokos, rácsos ablakú présház, békebeli nehéz faasztallal, lócával.

És a borok? Magyar fülnek talán elsőre érdekesen hangzó nevek: modri pinot, beli pinot, laski rizling, modra frankijna. De az aromavilág nem ismeretlen: nagyobbrészt fehérborokat (olaszrizling, rajnai rizling, tramini, chardonnay) illetőleg kékfrankost és sauvignont ízlelhetünk – kiváló minőségben. Itt a hegyen szinte mindig találni fogunk egy nyitott pincét, ahol kóstolni és vásárolni lehet.

Igen meredek út vezet le a patak völgyébe. Vigyázat, a fékeket ugyancsak fogni kell! A főúton, balra fordulás után következő Dobronak község jelentős magyarlakta település.

Jellegzetes templomtornya már messziről jól látható tájékozódási pont. A Szent Jakab templom nem régi: a korábbi, tűzvész miatt leégett templom helyén épült 1796-ban. A község a batik technikával festettmuravidéki hímes tojások készítéséről is nevezetes. Aki kedveli az egzotikus növényeket, érdemes kis kitérőt tennie a „Trópusi Kertbe”: Közép-Európa egyetlen orchidea farmja, melyben egy közel 500 négyzetméteres látogató központot alakítottak ki. A számtalan virágon és dísznövényen kívül különleges trópusi fűszernövények is megtekinthetők..

Az országhatárt mintegy hét kilométeres kellemesen emelkedő úton érjük el, majd Nemesnép mellett elhaladva Márokföldön és Szentgyörgyvölgyön át térünk vissza Felsőszenterzsébetre. E kerékpártúra Szlovénia irányába kellemes emlékekkel tölt fel, igazi élmény a sportos kimozdulást kedvelőknek.

Küldje el üzenetét, kérdését!

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
FANTASZTIKUS TÚRAÚTVONAL
AZ ŐRSÉG SZÍVÉBEN
A túrázás IGAZI szerelmeseinek!
Ön is közéjük tartozik? Ha igen, kérje és megosztjuk Önnel!
Vendégünkként pedig meghívjuk egy hamisítatlan őrségi sajttálra!
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat (GDPR)
Beleegyezek, hogy a üzenetet küldjenek nekem (GDPR)
FANTASZTIKUS TÚRAÚTVONAL
AZ ŐRSÉG SZÍVÉBEN
A túrázás IGAZI szerelmeseinek!
Ön is közéjük tartozik? Ha igen, kérje és megosztjuk Önnel!
Vendégünkként pedig meghívjuk egy hamisítatlan őrségi sajttálra!
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat