• Őrségi túrák, kár volna kihagyni!

Az Őrség és a környékbeli látnivalók

Az alábbiakban tematikus rendbe szedve ismertetjük mindazokat a látnivalókat, melyeket az Őrvidéken és kissé tágabb környezetében barangolva ismerhet meg gyalogosan, kerékpárral vagy akár egy autós csillagtúra keretében. Tornácos Vendégfogadónkban több napot eltölthet és garantáljuk, hogy nem fog unatkozni!

Épületek, műemlékek

Ha érdeklik Önt a régi korok épített emlékei, akkor az Őrségben bőséggel talál felfedezni valót: a népi kultúra különleges építményein kívül csodálatos templomokat, haranglábakat.

A szalafői Pityerszer az Őrség egyik legismertebb nevezetessége: különleges falumúzeum, épületei többségét nem távolról szállították e vidékre, hanem ugyanazon a helyen állnak, ahová eredetileg építették őket. Talán hihetetlennek tűnik, de ezekben a házakban a ’70-es évek elejéig laktak, környezetükben gazdálkodtak az emberek. A kerített ház, az emeletes kástu a népi építészet egyedülálló tradícióját eleveníti fel.

A zalaegerszegi skanzenben az Őrség építészetével, hagyományaival rokonságot mutató Göcsej legszebb népi épületeit gyűjtötték össze és rendezték jól áttekinthető, életszerű térbe. Mindemellett számtalan régi, szépen helyreállított műemlék parasztházat kereshet fel az Őrvidék és környezete falvaiban, ígyCsesztregen, Magyarszombatfán, Nagyrákoson, Rédicsen és Zalalövőn. Az egy évszázaddal ezelőtt kiteljesedő tégla építési kultúra emlékét figyelheti meg az egykori módosabb gazdák „kódisállásos” lakóházain, így a felsőszenterzsébeti helyi védett épületeken is.

A szakrális emlékek közül az Őrség leghíresebb, legszebb kis temploma aSzentháromság templom Veleméren, melyet különleges tájolása miatt a „fény templomának” is neveznek. A XIII. században épült román stílusú műemlék szemet gyönyörködtető freskóit 1377-ben Aquila János festette.  Említésre méltó a román kori alapokon nyugvó őriszentpéteri és a csesztregi katolikus templom,Szentgyörgyvölgy barokk stílusban emelt, festett kazettás mennyezetű református temploma és két parányi gyöngyszem a közeli muravidékről: a domonkosfai Szent Márton templom és a nagytótlaki Rotunda.

Végül, de korántsem utolsó sorban: a haranglábak. A pankaszi zsupfedeles szoknyájával, a nemesnépi imponáló méretével, a gödörházi és a szomoróci viszont a kis méret természetes arányaival varázsolja el a népi építészet kedvelőit.

Gasztronómiai felfedezések

Aligha van, aki ne hallott volna már az őrségi tökös-mákos rétesről… De ezen kívül számtalan más érdekességet kóstolhatnak az ízek szerelmesei, így az Őrvidék erdeinek közkedvelt gombáiból vagy hajdinából készített levest.  A dödöllét, mely valóban van annyira finom, hogy akár egy tállal is meg lehet enni belőle. A szarvasban, őzben, vaddisznóban gazdag vidék páratlan vadételeit.

Ha pedig igazi házi ízekre kíváncsi, megkóstolhatja kézműves sajtjainkat, lekvárjainkat, a faluban fejt friss tehéntejet és a helyben gyűjtött mézet. Persze lehet, de nem érdemes kihagyni az őrségi tökmagolajat és a szilvából, körtéből, almából készült pálinkákat sem. Biztosan nem fog éhesen maradni: több kitűnő vendéglátóhelyet javasolunk, amelyeket magunk is kipróbáltunk!

Gombaszedés

Aki szereti a gombát és nem rest a gyűjtésére sem, akkor az Őrségben igen nagy valószínűséggel találhat és bőséggel szedhet belőle az év nagy részében, de ez a téma külön megér egy kis kitérőt: a részletekért kattintson ide! >>

gombaszedés őrségben

Gyermek-kalandok

A kisebb-nagyobb gyermekek számára is emlékezetessé tehető az Őrségben eltöltött idő: gyalogos- és kerékpáros túrák, ismeretterjesztő tanösvények az Őrségi Nemzeti Park területén, vonatozás Kistolmácsra hazánk leghosszabb erdei vasútvonalán, a kalandpark Márokföldön, korongozás Rezső bácsinál… Esetleg egy ízletes látogatás a Csokiszínházban a határ túloldalán…

Ám sokszor az egyszerű, prózainak tűnő dolgok a legérdekesebbek: itt még lehet a legelőn tehenet, lovat látni vagy megfigyelni a rét kaszálását, a bálázást, a reggeli fejést vagy éppen a kertben felbukkanó őzeket.

Fazekasok, népi iparművészek

A kerámiaművészet rajongói a Belső-Őrségben ismerkedhetnek a hírneves fazekasság műhelytitkaival. Az agyagművesség több jeles képviselője mellett emeljük ki Csótár Rezső fazekas mestert, népi iparművészt Szentgyörgyvölgyön, aki nagyon kedvesen és nagyon szívesen mesél a „göröncsér” mesterség történetéről, hagyományairól és persze fortélyairól.

Nála az érdeklődők – nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek is – akár saját maguk kipróbálhatják a korongozást.

Felfedezések határok nélkül

Három ország határain keresztül barangolhat, akár ritkán járt erdei utakon átlépve Szlovéniába és Ausztriába. Sétát tehet az egykori vasfüggöny mentén vagy a hajdan szigorúan őrzött jugoszláv határsávban. Alsólendva békebeli bája, abakónaki energiapark, a strehovci szőlőhegy, a 200 éves Urisk pince, a Rotundafreskói. És egy másik határon túl Burgenland déli része:  Németújvár vagyFürstenfeld korai középkorban emelt épületei.

A szomszédos országok ölelésében pedig hazánk egyik rejtett zuga, a Vendvidék, ahonnan a magyar-osztrák-szlovénhármashatár pontot is felkeresheti.

Fürdőhelyek és tavak, horgászat

Az Őrség felfedezése közben a legforróbb nyári napokon sem marad frissítő fürdő nélkül, hiszen több szép fekvésű természetes fürdővizet találhat, így a Vadásatavat, a Borostyán tavat és a Hársas tavat.

Mindhárom állóvíz a horgászat szerelmeseinek is kellemes időtöltést nyújt. Aki a klasszikus strandokat kedveli, a közelmúltban szépen felújított Lenti Gyógy- és Termálfürdőben nem fog csalódni.  Akár gyalogosan lesétálhat Fogadónkból a Két Határ tóhoz, de szívesen adunk kerékpárt is.  Közelebb s távolabb számos horgászvíz várja a halfogás kedvelőit a Kerka völgyében és Lenti környezetében.

Programok, rendezvények

Csak a rend kedvéért jegyezzük meg itt, hogy az Őrvidék nemcsak látnivalókban, hanem rendezvényekben is bővelkedik, melyek között évtizedes múltra visszatekintő, országos jelentőségű események is vannak.

Az aktualitásokról ettől bővebben olvashat ajánlónkban! Kíváncsi az aktuális programkínálatra? További információért ide kattintson! >>

Természeti szépségek

Felsőszenterzsébetről közvetlenül az Őrségi Nemzeti Parkba léphet, mely hazánk legváltozatosabb természetvédelmi területei közé tartozik. Nem kevesebb, mint 17 gyalogosan könnyen bejárható, részletes tájékoztatást nyújtó tanösvény mutatja be a táj természeti és kulturális értékeit, jellegzetességeit.  Érdemes néhányat felkeresni.

Említésre méltók a Kerka völgyének védett rétjei, kaszálói, ahol számtalan védett növényt csodálhat meg, így a kockás kotuliliomot, az agárkosbort. Kissé messzebb, a Dél-Zalai Erdőtáj két jellegzetes növénytársulása: a Budafapusztai Arborétum és a Vétyemi ősbükkös is bátran ajánlható a botanika és a szép tájak kedvelőinek.

Sport, aktív pihenés

Az egész évben friss, tiszta levegő ideális alapot teremt az aktív kikapcsolódáshoz. A nagy kiterjedésű erdőségekben számos túrajelzést talál, de átszelheti az Őrséget a legismertebb látnivalók mentén haladó Országos Kék Túra jól jelzett nyugat-dunántúli szakaszán is. Változatos domborzati viszonyok között az erőnléttől és a kedvtől függően rövidebb-hosszabb vagy könnyebb-nehezebb kerékpáros túrákat választhat, készséggel segítünk a tervezésben!

A csendes és nyugodt Felsőszenterzsébet és környezete különösen alkalmas az élményteli sportolásra: az erdők és rétek a hajnali vagy reggeli futókat, kerékpározókat az ébredő természet páratlan látványával ajándékozzák meg.

Szőlőhegyek

Bár az Őrség és környezete nem tartozik hazánk klasszikus borvidékei közé, de a szőlőművelésnek mégis vannak hagyományai, melyet a tájegység déli részén fekvő települések környezetében fekvő „hegyek” ( Berki-hegy, Kis-hegy,  Ó-hegy ) szőlőültetvényei igazolnak.

Ha szeret a jó levegőn sétálni, szép kilátásban gyönyörködni, akkor a Lenti-hegyen akár órákat is eltölthet a szőlősbirtokok, pincék és présházak társaságában… És gyakorta megesik, hogy az arra járó idegent megkínálják egy-egy pohár borral vagy fröccsel egy kellemes beszélgetés erejéig.

Vadak és vadászat

A hazai erdőállomány legnagyobb fajlagos területi lefedettsége jellemzi az Őrvidéket és Zala megyét. A vadban bővelkedő térséget járva akár napközben is találkozhat őzekkel, szarvasokkal vagy alkonyat és pirkadat táján vaddisznókkal. Akerkakutasi vadasparkban egész évben megtekintheti a nagy kiterjedésű zárt területen természetes közegében élő vadállomány szokásait.

Magyarszombatfánegy szép korábbi magángyűjtemény nyújt felejthetetlen élményt az Őrség vadvilágáról, a vadászat és a természet szoros kapcsolatáról.

Küldje el üzenetét, kérdését!

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
FANTASZTIKUS TÚRAÚTVONAL
AZ ŐRSÉG SZÍVÉBEN
A túrázás IGAZI szerelmeseinek!
Ön is közéjük tartozik? Ha igen, kérje és megosztjuk Önnel!
Vendégünkként pedig meghívjuk egy hamisítatlan őrségi sajttálra!
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat (GDPR)
Beleegyezek, hogy a üzenetet küldjenek nekem (GDPR)
FANTASZTIKUS TÚRAÚTVONAL
AZ ŐRSÉG SZÍVÉBEN
A túrázás IGAZI szerelmeseinek!
Ön is közéjük tartozik? Ha igen, kérje és megosztjuk Önnel!
Vendégünkként pedig meghívjuk egy hamisítatlan őrségi sajttálra!
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat