• Őrségi sajt, és frissen fejt tehéntej

    Természetes, egészséges élelmiszerek, felejthetetlen zamatok ínyenceknek…

Az őrségi zamatos sajt és ízletes tej varázslatos világa

Napjainkban egyre jelentősebb szerepet kap a tudatos táplálkozás – az egészséges, friss élelmiszerek fogyasztásának előnyben részesítése a tömegtermelésben, nagyipari módszerekkel készített ételekkel szemben. Az Őrvidék régi generációinak tapasztalata, a táj természet közeliségéből adódó hagyományos eljárások adják az őrségi tej és sajtok varázslatos aroma világát, mely sok ínyencet rabul ejtett már.

Talán nem véletlen, hogy a tej az Őrségben ma is kiemelkedő jelentőséggel bír az alapvető élelmiszerek kínálatában. Az Alpok közelségéből eredő csapadékos időjárás adta kiváló legelőterületek évszázadok óta kedveztek a szarvasmarhatartásnak, az állatok nagy becsben voltak.

A gazdák sokszor előbb építettek téglából istállót, míg maguk akár évtizedekig tömésházban vagy boronafalas faházban laktak. A legelőről való behajtás után este még megabrakoltatták a jószágot, így egyáltalán nem csoda, hogy a tej hozama, minősége mindig is kiemelkedő volt az Őrségben.

Bár mostanság azért kevesebb tehenet látni, mint a régmúlt időkben, de ahol tartanak, ott megadják a módját a régi gazdáktól örökölt hagyományok szerint. Így van ez a szomszédunknál is, Felsőszenterzsébeten. A tehenek tavasztól az ősz végéig a jól bevált, régi gazda ismerteknek megfelelően járnak ki legelni a porta környéki területekre. A nap reggel a fejéssel kezdődik és azzal is fejeződik be este.

Az igazi falusi tej fogyasztásának különleges élményéhez a bolti termékek, sőt, a piacon kapható házinak mondott tej íze nemigen hasonlítható.

A különbség egyik oka a zsírtartalom. A lágyan ömlő folyadékból itt nem vonnak ki semmit sem, így a magas 5-5,5% zsír összetétel megmarad, és a kötelező forralás után is – mert a ma emberének emésztőrendszere már általában elszokott attól, hogy a hőkezelés nélküli friss tejet feldolgozza – megőrzi összehasonlíthatatlanul krémes, egyedi jellegét. A másik ok a természetes takarmányban keresendő.

A szarvasmarhák számára ízletes füveken túl a legelőkön, réteken nyíló számtalan vadvirág, a csemegeként fogyasztott hullott gyümölcs mind-mind fontos összetevők az őrségi tej páratlan íze szempontjából. A látogató számára első pillanatban meghökkentőnek tűnik, ahogyan a tehenek már messziről vágtáznak nyáron az elhullt almát, körtét szállító taliga vagy nagyobb vödrök felé. Márpedig ez gyakorta látható Felsőszenterzsébeten.

Milyen az őrségi sajt, hogyan dolgozzuk fel a friss tejet a Tornácos Vendégfogadóban?

Házi sajtunk – mely a nálunk felszolgált reggeli egyik legnépszerűbb étke – egy egyszerű receptúra alapján, heti három-négy alkalommal készül. Az őrségi tej egyedülállóan és állandóan magas zsírtartalma a garancia arra, hogy valóban ízletes, természetes sajtkészítmény kerüljön a reggeliző asztalra. A legkedveltebb a natúr sajt, illetőleg a borsos, a diós és a lila hagymás ízesítés, de készítettünk már fokhagymás, kakukkfüves, petrezselymes és köményes sajtot is.

Ezek az összetevők teljesen más, egyedi karaktert biztosítanak az alapsajtnak, ám minden kétséget kizáróan a füstölés adja meg a sajtízlelés élményének koronáját.

Erre a téli időszak adja a legjobb lehetőséget: a sajtokat hálóba tesszük, így kerülnek be a szomszéd füstölőbe, ahol a sonkakészítés régi hagyományát követve, erős füst járja át két napig a rudakra sorjában felakasztott sajtkorongokat. Néhány napos pihentetés után a zamatanyagok harmonikusan összeérnek, bár a füstölt sajt íze még ezután is finomodik a hideg és szellős padláson tárolva.

A rendelkezésre álló tej mennyisége nagyobb léptékű termelést nem tesz lehetővé, ezért a készítés házi, kézműves jellege megmarad. Sajtjaink nem tartalmaznak semmiféle tartósítószert – igazából erre nincsen szükség, mert elég hamar elfogynak.

Tagadhatatlanul a legnagyobb öröm számunkra, amikor vendégeink a reggelihez tálalt őrségi sajtot és tejet szinte kivétel nélkül mindig maradéktalanul elfogyasztják!

Küldje el... kérdését, üzenetét! Hamarosan választ küldünk Önnek!

Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.

Adatkezelési tájékoztató megtekintése

FANTASZTIKUS TÚRAÚTVONAL
AZ ŐRSÉG SZÍVÉBEN
A túrázás IGAZI szerelmeseinek!
Ön is közéjük tartozik? Ha igen, kérje és megosztjuk Önnel!
Vendégünkként pedig meghívjuk egy hamisítatlan őrségi sajttálra!
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat (GDPR)
Beleegyezek, hogy a üzenetet küldjenek nekem (GDPR)
FANTASZTIKUS TÚRAÚTVONAL
AZ ŐRSÉG SZÍVÉBEN
A túrázás IGAZI szerelmeseinek!
Ön is közéjük tartozik? Ha igen, kérje és megosztjuk Önnel!
Vendégünkként pedig meghívjuk egy hamisítatlan őrségi sajttálra!
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat