Napjainkban egyre jelentősebb szerepet kap a tudatos táplálkozás – az egészséges, friss élelmiszerek fogyasztásának előnyben részesítése a tömegtermelésben, nagyipari módszerekkel készített ételekkel szemben. Az Őrvidék régi generációinak tapasztalata, a táj természet közeliségéből adódó hagyományos eljárások adják az őrségi tej és sajtok varázslatos aroma világát, mely sok ínyencet rabul ejtett már.
Talán nem véletlen, hogy a tej az Őrségben ma is kiemelkedő jelentőséggel bír az alapvető élelmiszerek kínálatában. Az Alpok közelségéből eredő csapadékos időjárás adta kiváló legelőterületek évszázadok óta kedveztek a szarvasmarhatartásnak, az állatok nagy becsben voltak.
A gazdák sokszor előbb építettek téglából istállót, míg maguk akár évtizedekig tömésházban vagy boronafalas faházban laktak. A legelőről való behajtás után este még megabrakoltatták a jószágot, így egyáltalán nem csoda, hogy a tej hozama, minősége mindig is kiemelkedő volt az Őrségben.
Bár mostanság azért kevesebb tehenet látni, mint a régmúlt időkben, de ahol tartanak, ott megadják a módját a régi gazdáktól örökölt hagyományok szerint. Így van ez a szomszédunknál is, Felsőszenterzsébeten. A tehenek tavasztól az ősz végéig a jól bevált, régi gazda ismerteknek megfelelően járnak ki legelni a porta környéki területekre. A nap reggel a fejéssel kezdődik és azzal is fejeződik be este.
Az igazi falusi tej fogyasztásának különleges élményéhez a bolti termékek, sőt, a piacon kapható házinak mondott tej íze nemigen hasonlítható.
A különbség egyik oka a zsírtartalom. A lágyan ömlő folyadékból itt nem vonnak ki semmit sem, így a magas 5-5,5% zsír összetétel megmarad, és a kötelező forralás után is – mert a ma emberének emésztőrendszere már általában elszokott attól, hogy a hőkezelés nélküli friss tejet feldolgozza – megőrzi összehasonlíthatatlanul krémes, egyedi jellegét. A másik ok a természetes takarmányban keresendő.
A szarvasmarhák számára ízletes füveken túl a legelőkön, réteken nyíló számtalan vadvirág, a csemegeként fogyasztott hullott gyümölcs mind-mind fontos összetevők az őrségi tej páratlan íze szempontjából. A látogató számára első pillanatban meghökkentőnek tűnik, ahogyan a tehenek már messziről vágtáznak nyáron az elhullt almát, körtét szállító taliga vagy nagyobb vödrök felé. Márpedig ez gyakorta látható Felsőszenterzsébeten.
Házi sajtunk – mely a nálunk felszolgált reggeli egyik legnépszerűbb étke – egy egyszerű receptúra alapján, heti három-négy alkalommal készül. Az őrségi tej egyedülállóan és állandóan magas zsírtartalma a garancia arra, hogy valóban ízletes, természetes sajtkészítmény kerüljön a reggeliző asztalra. A legkedveltebb a natúr sajt, illetőleg a borsos, a diós és a lila hagymás ízesítés, de készítettünk már fokhagymás, kakukkfüves, petrezselymes és köményes sajtot is.
Ezek az összetevők teljesen más, egyedi karaktert biztosítanak az alapsajtnak, ám minden kétséget kizáróan a füstölés adja meg a sajtízlelés élményének koronáját.
Erre a téli időszak adja a legjobb lehetőséget: a sajtokat hálóba tesszük, így kerülnek be a szomszéd füstölőbe, ahol a sonkakészítés régi hagyományát követve, erős füst járja át két napig a rudakra sorjában felakasztott sajtkorongokat. Néhány napos pihentetés után a zamatanyagok harmonikusan összeérnek, bár a füstölt sajt íze még ezután is finomodik a hideg és szellős padláson tárolva.
A rendelkezésre álló tej mennyisége nagyobb léptékű termelést nem tesz lehetővé, ezért a készítés házi, kézműves jellege megmarad. Sajtjaink nem tartalmaznak semmiféle tartósítószert – igazából erre nincsen szükség, mert elég hamar elfogynak.