• Romantikus pihenés

    Az Őrség legkisebb településének csendes nyugalmában

Pihentető nyugalom, pihenés az Őrség romantikus tájain

Gyakran elhangzó, így talán már közhelynek is tartott tény, hogy a mai kor emberének élete felgyorsult; a hivatás, munkahely, a család adta számtalan teendő, az élet mindennapos lüktetése állandósuló pergő ritmust kíván, melyből az év nagy részében szinte lehetetlen kiszakadni. Talán ezért is válik egyre értékesebbé a valódi kikapcsolódással eltölthető szabadidő, az igazi feltöltő pihenés Őrség legkisebb településének ideális nyugalmában.

A forgalmas utaktól távol lévő parányi falu békéje, nyugalma a nap minden szakában rabul ejtheti a feltöltődésre vágyókat. Az időnek, mint a hétköznapok rohanásában oly fontos, meghatározó tényezőnek itt nincsen különösebb jelentősége. Lelassul, észrevétlenül, méltóságteljesen telik – a pillanatok vissza nem térő voltának magától értetődő, ám mégis különös varázsával. Vajon miért olyan emlékezetes itt a pihenés? Őrség képei, amiről kár lemaradni.

Vajon miért olyan emlékezetes itt a pihenés? Őrség képei, amiről kár lemaradni.

Korántsem szükséges minden nap korán ébredni, hiszen a várva várt nyaralóidő, vagy akár csak egy hosszabb hétvégi kikapcsolódás természetéből adódik, hogy az ember olyasmit tehet meg, melyet más időszakokban kevésbé.

A hajnalok és a reggelek még a legforróbb nyári napokon is kellemesen hűvösek. A kiterjedt erdőségek, a rétek szórványosan álló facsoportjainak zöldje finom párát lehel a levegőbe, mely lágyan gomolyog a dombhát mögül előbújó napkorong vöröslő fényében, felejthetetlen látvánnyal ajándékozva meg a táj ébredését figyelemmel kísérő látogatót. Legalább egyszer érdemes egy rövid sétát tenni a nap e korai időszakában: az énekesmadarak százféle hangon szóló hajnali kórusa, a harmatos fű friss illata, a kavicsos úton szárítkozó fácánok és nyulak békés szemlélődése – ha csendben, lassan közelítünk feléjük, meglepően közel engednek magukhoz – teszi teljessé a napkelte fényei által megvilágított völgy szemet-lelket pihentető panorámáját. . .

A szálláshely vastag falainak hűvösében, a körülölelő csendben jólesik a szokásosnál tovább szunyókálni, vagy mély alvással kipihenni a hétköznapok minden fáradalmát…

Abban is van valami különleges, csodálatos érzés, hogy reggelizés közben szintén kikerülhetjük az idő szokásos szorítását. Nem szükséges sietni, kényelmesen, falatonként az elejétől a végéig kiélvezheti az őrségi étkek változatos, eredeti ízvilágát. Időnként lágy szellő suhan át a teraszon, finoman megremegtetve a diófák árnyat adó, a már magasabbra hágó Nap erősödő fényétől védő leveleit, alkalmas hangulatot teremtve egy-egy beszélgetéshez, vagy éppen a csend megnyugtató pillanatainak átéléséhez. . .

Őrség, naplemente
Őrség, erdő
őrség, vendégház

Mert a régi korok természet közelisége itt, az Őrség parányi rejtekében észrevétlenül, de mégis minden percben jelen van. Kényelmes, ráérős sétával barangolhat a közeli folyóvölgy vadvirágos rétjein, magunkba szippantva a zamatos, tiszta levegőt. Később a délutáni nap melegétől a változatos fajtavilágú, az Őrségi Nemzeti Park területéhez tartozó erdők lombkoronája alatt találhat óvó menedéket. Sajátos élmény a jóízű erdei szeder termésének csemegézése az erdőszélen, vagy egy magaslesről körbetekinteni az érintetlen tájon, a zavartalan békességgel legelésző őzek, szarvasok emlékezetes látványával nehéz betelni.

A nyugalom a szellem megpihenésének is kedvez, a mindennapok gondjait feledtető csendes elmélyülésnek, egy régóta áhított, terjedelmes könyv elolvasásának, amelyre máskor alig adódik kellő alkalom.

A tornácon, a régi mesterkezek által gondosan faragott lócán ülve, vagy a terasz árnyékot adó, meghitt csendjében, néha rácsodálkozva egy finoman neszező mókusra vagy a pajta eresze alatt rejtőzködő, minket szemlélő mátyásmadárra.

Csaknem észrevétlenül halad lejjebb és lejjebb pályájának ívén a Nap, az árnyékok meghosszabbodnak, majd elhalványulva pihenőre térnek. Az égboltozat kékje lassan-lassan sötétebbé válik. Az est beálltával a csillagos ég káprázatos ragyogásával ajándékozza meg. Belefeledkezni a felettünk átívelő Tejút fenséges látványába, hullócsillagokat nézni az augusztusi égbolton kedvesével, egy pohár finom borral a kézben, lágyan szóló tücsökzenét hallgatva – talán kevés az ennél romantikusabb élmény…

Sokszor az élet legegyszerűbb dolgai a legcsodálatosabbak. Hamisítatlan pihenés az Őrség csendes tájain, a varázslat teljességben vagy részenként az itt eltöltött napok mindegyikén átélhető Felsőszenterzsébeten.

Küldje el... kérdését, üzenetét! Hamarosan választ küldünk Önnek!

Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.

Adatkezelési tájékoztató megtekintése

FANTASZTIKUS TÚRAÚTVONAL
AZ ŐRSÉG SZÍVÉBEN
A túrázás IGAZI szerelmeseinek!
Ön is közéjük tartozik? Ha igen, kérje és megosztjuk Önnel!
Vendégünkként pedig meghívjuk egy hamisítatlan őrségi sajttálra!
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat (GDPR)
Beleegyezek, hogy a üzenetet küldjenek nekem (GDPR)
FANTASZTIKUS TÚRAÚTVONAL
AZ ŐRSÉG SZÍVÉBEN
A túrázás IGAZI szerelmeseinek!
Ön is közéjük tartozik? Ha igen, kérje és megosztjuk Önnel!
Vendégünkként pedig meghívjuk egy hamisítatlan őrségi sajttálra!
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat