• Romantikus pihenés

    Az Őrség legkisebb településének csendes nyugalmában

Pihentető nyugalom, pihenés az Őrség romantikus tájain

Gyakran elhangzó, így talán már közhelynek is tartott tény, hogy a mai kor emberének élete felgyorsult; a hivatás, munkahely, a család adta számtalan teendő, az élet mindennapos lüktetése állandósuló pergő ritmust kíván, melyből az év nagy részében szinte lehetetlen kiszakadni. Talán ezért is válik egyre értékesebbé a valódi kikapcsolódással eltölthető szabadidő, az igazi feltöltő pihenés Őrség legkisebb településének ideális nyugalmában.

A forgalmas utaktól távol lévő parányi falu békéje, nyugalma a nap minden szakában rabul ejtheti a feltöltődésre vágyókat. Az időnek, mint a hétköznapok rohanásában oly fontos, meghatározó tényezőnek itt nincsen különösebb jelentősége. Lelassul, észrevétlenül, méltóságteljesen telik – a pillanatok vissza nem térő voltának magától értetődő, ám mégis különös varázsával. Vajon miért olyan emlékezetes itt a pihenés? Őrség képei, amiről kár lemaradni.

Vajon miért olyan emlékezetes itt a pihenés? Őrség képei, amiről kár lemaradni.

Korántsem szükséges minden nap korán ébredni, hiszen a várva várt nyaralóidő, vagy akár csak egy hosszabb hétvégi kikapcsolódás természetéből adódik, hogy az ember olyasmit tehet meg, melyet más időszakokban kevésbé.

A hajnalok és a reggelek még a legforróbb nyári napokon is kellemesen hűvösek. A kiterjedt erdőségek, a rétek szórványosan álló facsoportjainak zöldje finom párát lehel a levegőbe, mely lágyan gomolyog a dombhát mögül előbújó napkorong vöröslő fényében, felejthetetlen látvánnyal ajándékozva meg a táj ébredését figyelemmel kísérő látogatót. Legalább egyszer érdemes egy rövid sétát tenni a nap e korai időszakában: az énekesmadarak százféle hangon szóló hajnali kórusa, a harmatos fű friss illata, a kavicsos úton szárítkozó fácánok és nyulak békés szemlélődése – ha csendben, lassan közelítünk feléjük, meglepően közel engednek magukhoz – teszi teljessé a napkelte fényei által megvilágított völgy szemet-lelket pihentető panorámáját. . .

A szálláshely vastag falainak hűvösében, a körülölelő csendben jólesik a szokásosnál tovább szunyókálni, vagy mély alvással kipihenni a hétköznapok minden fáradalmát…

Abban is van valami különleges, csodálatos érzés, hogy reggelizés közben szintén kikerülhetjük az idő szokásos szorítását. Nem szükséges sietni, kényelmesen, falatonként az elejétől a végéig kiélvezheti az őrségi étkek változatos, eredeti ízvilágát. Időnként lágy szellő suhan át a teraszon, finoman megremegtetve a diófák árnyat adó, a már magasabbra hágó Nap erősödő fényétől védő leveleit, alkalmas hangulatot teremtve egy-egy beszélgetéshez, vagy éppen a csend megnyugtató pillanatainak átéléséhez. . .

Őrség, naplemente
Őrség, erdő
őrség, vendégház

Mert a régi korok természet közelisége itt, az Őrség parányi rejtekében észrevétlenül, de mégis minden percben jelen van. Kényelmes, ráérős sétával barangolhat a közeli folyóvölgy vadvirágos rétjein, magunkba szippantva a zamatos, tiszta levegőt. Később a délutáni nap melegétől a változatos fajtavilágú, az Őrségi Nemzeti Park területéhez tartozó erdők lombkoronája alatt találhat óvó menedéket. Sajátos élmény a jóízű erdei szeder termésének csemegézése az erdőszélen, vagy egy magaslesről körbetekinteni az érintetlen tájon, a zavartalan békességgel legelésző őzek, szarvasok emlékezetes látványával nehéz betelni.

A nyugalom a szellem megpihenésének is kedvez, a mindennapok gondjait feledtető csendes elmélyülésnek, egy régóta áhított, terjedelmes könyv elolvasásának, amelyre máskor alig adódik kellő alkalom.

A tornácon, a régi mesterkezek által gondosan faragott lócán ülve, vagy a terasz árnyékot adó, meghitt csendjében, néha rácsodálkozva egy finoman neszező mókusra vagy a pajta eresze alatt rejtőzködő, minket szemlélő mátyásmadárra.

Csaknem észrevétlenül halad lejjebb és lejjebb pályájának ívén a Nap, az árnyékok meghosszabbodnak, majd elhalványulva pihenőre térnek. Az égboltozat kékje lassan-lassan sötétebbé válik. Az est beálltával a csillagos ég káprázatos ragyogásával ajándékozza meg. Belefeledkezni a felettünk átívelő Tejút fenséges látványába, hullócsillagokat nézni az augusztusi égbolton kedvesével, egy pohár finom borral a kézben, lágyan szóló tücsökzenét hallgatva – talán kevés az ennél romantikusabb élmény…

Sokszor az élet legegyszerűbb dolgai a legcsodálatosabbak. Hamisítatlan pihenés az Őrség csendes tájain, a varázslat teljességben vagy részenként az itt eltöltött napok mindegyikén átélhető Felsőszenterzsébeten.

Küldje el üzenetét, kérdését!

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
FANTASZTIKUS TÚRAÚTVONAL
AZ ŐRSÉG SZÍVÉBEN
A túrázás IGAZI szerelmeseinek!
Ön is közéjük tartozik? Ha igen, kérje és megosztjuk Önnel!
Vendégünkként pedig meghívjuk egy hamisítatlan őrségi sajttálra!
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat (GDPR)
Beleegyezek, hogy a üzenetet küldjenek nekem (GDPR)
FANTASZTIKUS TÚRAÚTVONAL
AZ ŐRSÉG SZÍVÉBEN
A túrázás IGAZI szerelmeseinek!
Ön is közéjük tartozik? Ha igen, kérje és megosztjuk Önnel!
Vendégünkként pedig meghívjuk egy hamisítatlan őrségi sajttálra!
Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat