Hogyan készítjük őrségi kézműves sajtunkat?
Egyszerű, letisztult eljárással – most megmutatjuk!
Vágjunk mindjárt a közepébe! A világhálón számos recept található, melyek többféle eljárást írnak le. A tejoltók alkalmazása már szakértelmet kíván, a híres sajtmesterek pedig féltve vigyázzák szakmai fortélyaikat, hiszen különleges termékeik éppen ezáltal válnak utánozhatatlanná. Mi természetes eljárással csinálunk sajtot itt az Őrségben, ám tapasztalatunk és vendégeink kedvező visszajelzései révén biztosan mondhatjuk, hogy az alábbi módszerrel finom, változatosan ízesíthető tejtermékek kerülhetnek asztalunkra.
Mint korábban említettük, a legfontosabb dolog tej zsírtartalma. Minél nagyobb az értéke, annál nagyobb sajtot tudunk a tejből kinyerni. Fogadónk melletti településen az őrségi legelőn jól tejelő teheneket tartanak, melyek az év nagy részében bőséges 5-5,5% zsír tartalmú tejet adnak.
A tej forralásához egy nagyobb fazékra. A préseléshez nemesacél fedelű műanyag sajtformázóra és krumplinyomóra. Szükséges lesz egy fém tésztaszűrő, egy evőkanál. Készítsünk elő még 10%-os ecetet, sót, és a kívánt fűszereket, ha kézműves sajtunkat ízesebbé szeretnénk varázsolni.
A friss tejet egy szép nagy fazékba öntjük, majd kis lánggal égő tűzön, nagyon-nagyon lassan forraljuk. A felforralás után néhány kanálnyi sóval óvatosan meghintjük, nehogy hirtelen kifusson. Két perc további forralást követően hozzáöntjük, majd rövid ideig elkeverjük az ecetet, hogy a tej zsírtartalma kicsapódjon. Újabb két percnyi melegen tartás után a fazekat a tűzről levesszük.
Kezdődhet a szűrés, melynek során a friss túróból a tejsavót eltávolítjuk. A túrót a fazékból adagonként szűrjük le, és préseljük ki a krumplinyomó segítségével mindig annyi alapanyagot kivéve, hogy az egy rétegben beterítse a préselőformát. Így rétegenként bármilyen ízesítéssel elkészíthetjük a sajtot: a felületre szórt ízesítő anyagot mindig egy réteg sajtanyaggal zárjuk le. Amikor már a teljes mennyiség a présformába került, azt a nemesacél fedéllel lezárjuk és egy teli nagy mézesüveget ráteszünk nehezéknek.
Másnap reggel már ki is vehetjük kész sajtunkat a formázóból. Szinte azonnal fogyasztani lehet, de a legjobb néhány napon át állni hagyni, hogy kellően megszilárduljon, az ízesítéssel összeérjen, és jól szeletelhetővé váljon. Semmilyen tartósítószer nem kerül bele, de nálunk vendégeink olyan hamar elfogyasztják, hogy nincs igazán ideje megromlani…
Sajtunk tartósságán egyébként sokat tudunk javítani azzal, hogy natúr konyhai törlőpapíron tároljuk, a papírt naponta többszer cseréljük, hogy a maradék nedvesség is eltávozzon a sajtból. Természetes, ha sajtunk felszíne keményedik és sárgul. A formából kivett sajtunk felületét óvatosan sóval is bedörzsölhetjük, ami szintén segíti a tartósítást.
Fizethet nálunk SZÉP Kártyával, az OTP, K&H, és MKB SZÉP Kártyákat elfogadjuk!
Árak tekintetében tájékozódhat
>> ezen az oldalon.
8973 Felsőszenterzsébet, Petőfi u. 26.
E-mail: tornacos@szallasorsegben.hu